EU stelt prijs van 1 miljoen euro beschikbaar aan winnaars food scanner competitie

By on 23 juli 2015

De Europese Commissie heeft zojuist bekend gemaakt een bedrag van één miljoen euro ter beschikking te stellen aan de winnaars van een wedstrijd waarbij deelnemers gevraagd wordt om een prototype van een digitale voedselscanner te ontwikkelen. De wedstrijd is onderdeel van het Horizon 2020 programma dat als doel heeft om Europese innovatie op het gebied van ICT te bevorderen.

Volgens de Europese Commissie kampen in Europa zo’n 17 miljoen mensen met de gevolgen van een voedselallergie. Daarnaast is 39% van de Europese bevolking te zwaar en in 2013 wordt verwacht dat 43 miljoen Europeanen zullen lijden aan diabetes. Een gezondere leefstijl kan eraan bijdragen dat mensen gezonder oud worden, met als bijkomend voordeel lagere kosten op het gebied van gezondheidszorg.

Voedselscanner moet mensen bewust(er) maken
Het idee is dat een digitale food scanner mensen kan aanzetten tot een gezondere leefstijl, door in kaart te brengen uit welke bestanddelen je dagelijkse voedsel bestaat. Denk daarbij aan het handzame scanner die met een druk op de knop vertelt wat er in je eten zit. Ook het caloriegehalte zou in kaart gebracht moeten worden door de food scanner. Doordat consumenten beter inzicht krijgen in wat ze eten, nemen voedselgerateerde ziekten en allergieën hopelijk af.

Zowel individuen als bedrijven en onderzoeksinstellingen kunnen deelnemen aan de wedstrijd. De hoofdprijs bestaat uit een bedrag van 800.000 euro. De tweede en derde prijswinnaars krijgen elk 100.000 euro. Het is mogelijk om inzendingen in te sturen vanaf 9 september, de wedstrijd sluit 9 maart 2016. Interesse om mee te doen? Bekijk dan snel de wedstrijdvoorwaarden!

Tellspec en SCiO
Het idee voor een digitale voedselscanner is niet nieuw. Al diverse bedrijven werken aan scanners die in staat zouden moeten zijn om te analyseren uit welke voedingsstoffen je eten bestaat. Zo haalde het Canadese bedrijf Tellspec eind 2013 veel geld op voor de ontwikkeling van een voedselscanner op sleutelhangerformaat. De ontwikkeling daarvan is echter flink vertraagd en critici beweren dat het nog lang niet mogelijk is om de technologie buiten het laboratorium en op pocketformaat te laten werken.

Een ander initiatief op dit vlak is ScIO, eveneens succesvol gefinancieerd middels crowdfunding. Volgens fabrikant Consumer Physics zou de ScIO food scanner december dit jaar op de markt moeten komen tegen een verkoopprijs van 249 dollar.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *