Alexander Klöpping test prototype Tricorder in DWDD University

By on 10 mei 2013
Alexander Klöpping probeert Scanadu Scout uit

Star Trek-fans kennen hem wel: de Tricorder, een draagbare scanner waarmee onder andere medische diagnoses gesteld kunnen worden. De Tricorder is science fiction, maar in de laatste aflevering van De wereld van Klöpping sprak Alexander met een Belg die de Tricorder wellicht werkelijkheid maakt. 

In een item over de X Prize, de prijs voor bijzondere technologische ontwikkelingen, bracht Alexander Klöpping een bezoek aan Walter De Brouwer, die werkt aan de Scanadu Scout: een mobiel apparaatje dat tegen het voorhoofd gehouden moet worden en daar een aantal lichaamswaarden meet en deze doorgeeft aan een app op de smartphone.

De huidige Scout meet onder andere de hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en bloedzuurstofwaarden van de gebruiker. “Ik kan zien dat je een beetje zenuwachtig bent”, concludeerde De Brouwer toen Klöpping een prototype van de Scout even uitprobeerde en de meetwaardes zichtbaar werden op zijn smartphone.

Uiteindelijk moeten apparaatjes zoals de Scout gewone mensen in staat stellen om zelf diagnoses te stellen in het geval van ziekten. Ook kan de opgeslagen data dienen als een ‘wayback machine’, waarmee gebruikers hun lichamelijke conditie door de jaren heen kunnen opslaan en terugzien.

De Brouwer maakt met zijn project kans op een geldbedrag van 10 miljoen dollar, beschikbaar gesteld door de Qualcomm Tricorder X Prize. Degene die erin slaagt om als eerste een device te ontwikkelen die op basis van sensoren en optische technologie in drie dagen tijd vijftien verschillende ziekten weet te identificeren wint de prijs.

De Scanadu Scout moet later dit jaar op de markt komen, voor ongeveer 150 dollar. Naast de geplande lancering van de Scout werkt het bedrijf ook aan de ScanaFlo, bedoeld voor urine-analyse, en de ScanaFlu, bedoeld voor detectie van infecties aan de luchtwegen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *