Beddit werkt aan slaapsensor voor consumenten

By on 8 augustus 2013
Beddit sensor

Het van oorsprong Finse bedrijf Beddit is een crowdfundingcampagne gestart voor de ontwikkeling van een consumentenversie van hun Beddit Pro slaapsensor. Het bedrijf wil een betrouwbaarder alternatief bieden voor de vele sleep tracking apps die gebruik maken van de accelerometers in smartphones. 

Sleep tracking apps zoals Sleepcycle en Sleepbot zijn al jaren bijzonder populair: van beide apps zijn er vele duizenden downloads geweest in de app stores van Google en Apple. Dergelijke apps maken gebruik van de versnellingsmeters en microfoon in smartphones om te meten hoe het slaapritme van de gebruiker eruit ziet en om het optimale wektijdstip te bepalen.

Dergelijke accelerometers zijn echter niet bijzonder nauwkeurig en eigenlijk niet geschikt voor het goed in kaart brengen van slaappatronen. Beddit heeft daarom sensoren ontwikkeld die iemands slaapgedrag veel nauwkeuriger kunnen meten, maar die zijn alleen voor professioneel gebruik bedoeld.

Daar komt binnenkort verandering in met de consumentenversie van de Beddit sensor en bijbehorende app. In de sensor wordt gebruik gemaakt van een techniek die bekend staat als ballistocardiografie (BCG). Tijdens het slapen worden verschillende variabelen gemeten, waaronder hartslag, ademhaling, beweging, snurken en andere geluiden, en de hoeveelheid licht in de slaapkamer. Via Bluetooth worden de gegevens overgebracht naar de smartphone.

De Beddit app geeft vervolgens een slaapanalyse en tips voor een betere nachtrust. De data is naar wens ook te exporteren, zodat bijvoorbeeld een arts inzicht kan krijgen in je slaapritme bij slaapstoornissen.

Via Indiegogo is de slaapsensor met 30% korting te bestellen voor 99 dollar. De sensor moet in november op de markt komen. De app zal geschikt gemaakt worden voor iOS en Android.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *