Boek ‘Fit met apps & wearables’ zet je aan tot gezondere leefstijl

By on 15 oktober 2014
Gonny van der Zwaag - Fit met apps en wearables Foto: Wiebe de Jager

Op 15 oktober is tijdens een live uitzending van Fast Moving Targets het boek ‘Fit met apps en wearables’ van Gonny van der Zwaag gepresenteerd. In het boek doet Van der Zwaag uit de doeken hoe je dankzij moderne hulpmiddelen zoals fitnesstrackers op een leuke manier bezig kan zijn met je conditie en fitter kan worden dankzij de feedback van apps en wearables.

Twee jaar heeft Van der Zwaag aan het boek geschreven. “In die tijd zag ik naast een flinke groei van wearables in Nederland een toenemend bewustzijn met betrekking tot gezondheid. Ik vind het een interessante ontwikkeling, want het is een onderwerp dat je zelf heel erg raakt. Je gezondheid is immers het belangrijkste wat je hebt.”

Toen in 2007 de iPod uitkwam met de Nike schoensensor ging Van der Zwaag voor het eerst hardlopen. “Echt heel nauwkeurig was het niet, maar de feedback sprak me toch aan. Later verscheen de Sleepcycle app, die vond ik ook interessant. Het is leuk dat een apparaat waarbij je vooral denkt aan productiviteit ineens ook kunt gebruiken als mini-personal trainer.”

In het boek wordt uitgebreid beschreven welke tools er anno 2014 allemaal voorhanden zijn om je dagelijkse aantal stappen, fietsprestaties of trainingsronden in kaart te brengen. Dat zijn er inmiddels heel wat: van stappentellers tot professionele fitnesstrackers en van sensoren in je smartphone of smartwatch tot slimme pillen, die je lichaamswaarden van binnenuit kunnen meten.

Fitnessapps maken dankbaar gebruik van de data die al deze wearables genereren, en voor elk type sport is er onderhand wel een app te downloaden. Veel apps brengen je prestaties in kaart, andere apps kunnen trainingsronden bijhouden en je zelfs coachen om tot betere prestaties te komen. In veel apps is een gamification-element ingebouwd, waarbij je punten kunt verkrijgen door meer te bewegen. Vooral gekoppeld aan sociale netwerken zijn dat belangrijke motivators. Leuk zijn de persoonlijke verhalen van gebruikers van dit soort apps die in het boek verwerkt zijn: je krijgt tijdens het lezen direct zin om zelf aan de slag te gaan en je leefstijl te verbeteren.

Ook wie meer wil weten of de techniek van sportmetingen, de achterliggende data-analyse en mogelijke privacy-bezwaren komt aan zijn trekken. Het is fantastisch dat je tegenwoordig je sportprestaties met iedereen kunt delen, maar wat als deze soms zeer persoonlijke informatie in verkeerde handen valt? Het boek sluit af met een blik op de toekomst: wat kunnen we verwachten op het gebied van sportieve apps en elektronica in en om je lichaam?

In de uitzending werden een aantal fitnessapps van Nederlandse bodem besproken. Als eerste kwam de app Elevate aan bod. Deze stimuleert je om wat vaker de trap te nemen, in plaats van de lift. De app werkt met iBeacons: elke verdieping van een kantoor wordt uitgerust met een iBeacon, en de app houdt bij hoe vaak je er langs loopt. Volgens initiatiefnemer Thijs van Schadewijk is het spelelement een belangrijk onderdeel van de app: je krijgt punten voor iedere keer dat je de trap neemt. “Het werkt echt: ik merk dat ik vaker de trap neem. In mensen zit nu eenmaal een competitie-element.”

Na Elevate kwamen de apps Looptijden, Fietstijden en SchaatsApp aan de orde, eveneens van Nederlandse makelij. De apps bieden feedback op je sportprestaties, maar daarin zijn ze niet uniek: bekende apps als Nike+ Move en Runkeeper doen immers hetzelfde. “Maar juist onze focus op de Nederlandse markt heeft ertoe geleid dat we inmiddels ruim 600.000 geregistreerde gebruikers hebben. Onze content is dan ook heel erg gericht op Nederlandse routes, en we hebben bijvoorbeeld de stem van Dolf Jansen die je aanmoedigingen geeft tijdens het sporten”, aldus Koen Muilwijk van MeetMijnTijd.

Het boek is vanaf vandaag te bestellen via Fast Moving Targets en kost € 24,95. Je krijgt de ebookversie er dan gratis bij. Wie alleen het ePub ebook wil ontvangen betaalt € 9,95. Het boek is uiteraard ook te bestellen via de boekhandel.

De boeklancering wordt gevolgd door een maandelijkse talkshow ‘fit met apps’, die gepresenteerd wordt door Erwin Blom en Gonny van der Zwaag. Daarnaast is er de website fithacking.nl, waarop regelmatig tips en besprekingen van fitnessapps en -wearables worden geplaatst.

[bol_product_links block_id=”bol_54489ab4e0865_selected-products” products=”9200000032459492″ name=”Fit met apps” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

One Comment

  1. Pingback: De eerste recensies voor 'Fit met apps' zijn binnen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *