Emotiv Insight EEG-headset leest gedachten en herkent stress

By on 12 augustus 2013
De Emotiv Insight, die begin 2014 op de markt verschijnt

Op Kickstarter loopt momenteel een campagne voor de financiering van de Emotiv Insight, een EEG-headset die hersengolven van de drager registreert en omzet in bruikbare data. Zodoende kan de headset verschillende stressniveaus detecteren en bepaalde gedachten herkennen. Het is zelfs mogelijk om apparaten aan te sturen middels gedachten.

De ontwikkelaars van de Insight presenteerden in 2010 tijdens een TED Talk hun eerste ideeën over het registreren en analyseren van hersengolven. Het uiteindelijke doel was om een praktische EEG-headset te maken, die ook mogelijkheden zou bieden voor consumententoepassingen. Dat mondde via een eerste headset voor wetenschappelijk gebruik uit in het conceptontwerp van de Emotiv Insight.

De Insight zou een gamer bijvoorbeeld in staat stellen om een spelkarakter vooruit te laten lopen door alleen aan die actie te denken. Ook herkent de Insight gezichtsuitdrukkingen zoals knipogen, fronsen en glimlachen. Op die manier kan software – en daarmee ook apparaten zoals een smartphone of domotica-applicaties – aangestuurd worden.

Daarnaast geeft de EEG-headset inzicht in je mentale gesteldheid, en de drager middels feedback op hersengolven kunnen helpen om zich beter te concentreren of juist te ontspannen. De headset zou zodoende studenten kunnen helpen om zich te focussen op lesstof, of overspannen mensen kunnen helpen om geestelijk tot rust te komen.

De Epoc neuroheadset

De Epoc neuroheadset

Het team achter de Insight heeft al veel ervaring opgedaan met de ontwikkeling van EEG-headsets. Zo wordt hun Epoc neuroheadset inmiddels in meer dan honderd landen gebruikt door onderzoekers en ontwikkelaars. De technologie is toepasbaar op de meest uiteenlopende terreinen, zoals gaming, interactieve televisie, hands-free toepassingen, marktonderzoek, psychologie, mens-computer interactie, robotica, verkeersveiligheid, defensie en beveiliging.

De opgedane kennis wil Emotiv nu toepassen in de Insight EEG-headset voor consumenten. Daar blijkt veel belangstelling voor te zijn: de campagne op Kickstarter heeft al bijna 700.000 dollar opgeleverd, terwijl het oorspronkelijke doel was om 100.000 dollar op te halen.

Het huidige ontwerp meet hersenactiviteiten in de frontale cortex (uitvoerende functies), het pariëto-temporale systeem (woordanalyse, ruimtelijke functies) en de occipitale kwab (verwerken van visuele informatie). Uiteindelijk wil Emotiv de headset uitbreiden met nog andere sensoren, zoals een gyroscoop en een drieassige bewegingssensor, en uiteindelijk zelfs een camera, zodat de toepassingsmogelijkheden van de headset nog verder worden uitgebreid.

Prototype van de Emotiv Insight

De Emotiv Insight moet in maart/april 2014 op de markt komen, voor een bedrag van $199. De voorlopige specificaties zijn als volgt:

  • Signalen: 5 kanalen (AF3, AF4, T7, T8, Cz) 2 referentiekanalen (CMS/DRL noise cancellation)
  • Accu: Interne Lithium-Polymeer batterij van 480mAh (goed voor 4 uur gebruikstijd)
  • Connectiviteit: Bluetooth 4.0 LE
  • Datatransmissiesnelheid: 128 metingen per seconde per kanaal
  • Minimale resolutie: 0.51uV minst significante bit
  • Frequentiebereik : 1-43Hz
  • Productintroductie: maart 2014
  • Publieke lancering: april 2014
Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *