InteraXon haalt $6 miljoen op voor ontwikkeling Muse EEG-headset

By on 16 augustus 2013
Muse EEG-headset

Het Canadese bedrijf InterAxon, ontwikkelaar van de Muse EEG-headset, heeft zojuist bekend gemaakt dat een tweetal investeerders zes miljoen dollar in de doorontwikkeling van de headset stopt. Muse is een hoofdband die consumenten in staat stelt om hun hersengolven te meten en zodoende emotionele en cognitieve hersenactiviteiten in kaart te brengen.

Volgens InterAxon-ceo Ariel Garten stelt Muse gebruikers in staat om via brain-sensing spelletjes te besturen, stress te reduceren, het geheugen te verbeteren, en het concentratievermogen te verhogen. Uiteindelijk kun je via Muse ook apparaten om je heen aansturen, simpelweg door er aan te denken.

De Muse headset maakt via zes sensoren een elektrocardiogram (EEG) van je hersenactiviteiten. Via Bluetooth worden de gegevens overgedragen naar een app of naar je computer en daar verder geanalyseerd. De hersengolven die Muse meet zijn de volgende:

  • Deltagolven (meest actief tijdens de slaap);
  • Thètagolven (treden op tijdens visualiseren en REM-slaap);
  • Alfagolven (bij ontspanning en een algeheel gevoel van kalmte);
  • Bètagolven (bij diep nadenken en perioden van concentratie);
  • Gammagolven (meetbaar tijdens het verwerken van informatie).

Het bedrijf achter de Muse haalde aanvankelijk 300.000 dollar op via crowdfundplatform Indiegogo. Om het prototype om te zetten in een commercieel product is er nu extra kapitaal aangetrokken van investeringsmaatschappij OMERS (opgericht door acteur Ashton Kutcher) en FFEC. De Muse moet eind dit jaar op de markt komen voor $199.

Andere ontwikkelaars van EEG-headsets voor consumenten zijn Melon en Emotiv. De Insight headset van laatstgenoemd bedrijf moet begin 2014 op de markt komen en zal dan door Wearable uitgebreid getest worden.

(via VentureBeat)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *