Zo ziet geaggregeerde bewegingsdata eruit

By on 14 februari 2014
Jaar NikeFuel

Het is bijzonder verslavend om je eigen fitnessdata te bekijken, zeker als deze een wat langere periode beslaat. In een oogopslag zie je op welke momenten van de dag, week of maand het meest actief bent. Nog interessanter wordt het als je je bewegingsdata vergelijkt met die van anderen. Het datavisualisatiebureau Fathom ging nog een stap verder en bracht bewegingsdata van al hun medewerkers gedurende een jaar in beeld.

De meeste medewerkers van het bedrijf gingen in januari 2013 van start met het dragen van een Nike+ FuelBand. Aan het eind van het jaar werd alle bewegingsdata bij elkaar gebracht en in een visualisatie gezet. De resulterende grafiek toont op fascinerende wijze hoe verschillend de levensstijlen van mensen eigenlijk zijn en hoe zich dat uit in uiteenlopende bewegingspatronen.

Uit een nauwgezette analyse van de grafiek kon Fathom afleiden wie er een actief buitenleven op na houdt, wie vaak in de sportschool te vinden is en wie de avond het liefst voor de tv doorbrengt. Ook was duidelijk te zien dat er op bepaalde perioden in het jaar gemiddeld meer bewogen wordt. De analisten konden zelfs zien dat een van de deelnemers gedurende het jaar vader was geworden: ineens waren er nachtelijke pieken te zijn in zijn activiteitenpatroon.

NikeFuel 2013 Fathom

Dankzij de Nike+ developer API is het ook mogelijk om je eigen visualisatie op te vragen, en je bewegingsdata te vergelijken met die van de community. Dat kan via de website YearInNikeFuel.com, die gemaakt werd door Fathom.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *