Gedachtegestuurde quadrocopter maakt succesvolle testvlucht

By on 21 augustus 2013
Quadrocopter bestuurd door gedachten

Wetenschappers van de universiteit van Minnesota zijn er onlangs in geslaagd om een mini helikopter te besturen middels gedachten. Door alleen aan de stuurbewegingen te denken waren verschillende testpiloten in staat om de drone basale vluchtmanoeuvres te laten uitvoeren.

Voor de besturing werd gebruik gemaakt van een EEG-headset met 64 elektroden. Daarmee kunnen verschillende hersengolven opgevangen worden, onder andere uit het motoriek systeem. Het omzetten van die signalen in concrete acties wordt in de wetenschap als brain–computer interface (BCI) aangeduid.

De piloten kregen beelden te zien die met een camera vanuit de quadrocopter gemaakt werden, en moesten zich vervolgens voorstellen dat ze met het dichtknijpen van hun linker- of rechtervuist een bocht konden inzetten. De resulterende hersengolven werden middels realtime elektro-encefalografie gemeten en via wifi overgebracht naar de minihelikopter, die vervolgens inderdaad het gewenste traject aflegde.

Het onderzoek is van groot belang voor onder andere mensen met een lichamelijke handicap of algehele verlamming. Zo zouden robotarmen of apparaten, die aangestuurd worden middels gedachten, de gehandicapte meer autonomie kunnen bieden. Ook consumententoepassingen liggen in het verschiet: er wordt inmiddels door meerdere partijen gewerkt aan commerciële EEG-headsets.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *