Kunnen smartphones in de toekomst aardbevingen voorspellen?

By on 14 oktober 2013
Seismometer

De meeste smartphones zijn uitgerust met een sensor die de oriëntatie van het scherm aanpast aan de stand van de telefoon. Deze zogenaamde MEMS-sensoren zijn ook in staat om seismische activiteit te detecteren. Met gevoeliger versies van deze sensoren kunnen aardbevingen beter voorspeld worden. 

Om aardbevingen te kunnen voorspellen is het van groot belang om seismische activiteit op zoveel mogelijk plekken te registreren. De seismografen die daarvoor gebruikt worden zijn kostbaar en het aantal meetlocaties is beperkt, waardoor de nauwkeurigheid van de data per definitie niet optimaal is.

Uit onderzoek van het National Institute of Geophysics and Volcanology in Italië blijkt dat de kleine sensoren in smartphones die veranderingen in de stand van de telefoon opmerken ook gebruikt kunnen worden om seismische schokken en aardbevingen te registreren. Dergelijke sensoren worden aangeduid als Micro-Electro-Mechanical System (MEMS) accelerometers, en worden onder meer toegepast in telefoons, laptops, auto’s, gebouwen en installaties.

Testen met de LIS331DLH MEMS accelerometer die in iPhones is ingebouwd tonen aan dat deze inderdaad gemiddelde tot krachtige aardbevingen kan registreren, met een kracht van vijf op de schaal van Richter. Dat is vrij onnauwkeurig voor een seismograaf, maar de sensor is dan ook niet bedoeld voor dat soort toepassingen.

Quake Catcher Network (bron: memsjournal.com)

Quake Catcher Network

De onderzoekers denken dat toekomstige MEMS-sensoren in smartphones echter veel gevoeliger kunnen worden, waardoor het mogelijk is om veel kleinere aardschokken en andere seismische activiteiten te detecteren. Die data zou dan onder andere gebruikt kunnen worden om aardbevingen beter te kunnen voorspellen en zodoende de bevolking eerder te waarschuwen voor naderend onheil.

(bron: Mail Online)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *