Nieuwe radiotechnologie voorziet wearables draadloos van energie

By on 19 augustus 2013
Ambient backscatter

Onderzoekers aan de Washington Univerity zijn erin geslaagd om de energie uit radiogolven van wifi en tv-zenders op te vangen en te gebruiken om wearables onderling contact met elkaar te laten maken, zonder dat deze voorzien hoeven te zijn van een batterij. 

De technologie heet ambient backscatter, en maakt gebruik van de radiogolven om ons heen, zoals afkomstig van TV-zenders en wifi-routers. Onderzoekers zijn erin geslaagd om kleine, batterijloze apparaatjes te maken die dergelijke golven detecteren en naar elkaar doorsturen. Op die manier kunnen de apparaatjes onderling met elkaar in contact staan zonder dat er verder een energiebron nodig is.

Op die manier kan een netwerk van sensoren en smart tags gecreëerd worden, zodat je bijvoorbeeld door het bankstel via je smartphone gewezen wordt op het feit dat daar je sleutels liggen, als je ze kwijt bent. Een andere toepassing het verwerken van sensoren in bouwkundige constructies, waarbij er via onderling met elkaar communicerende smart tags alarm geslagen wordt als er ergens een haarscheurtje ontstaat.

Volgens assistent-professor Shyam Gollakota is het op termijn zelfs denkbaar dat ambient backscatter ingezet kan worden om mobiele telefoons van energie te voorzien, als de accu leeg is, om zodoende in noodsituaties toch nog een sms te kunnen versturen.

(via Mail Online)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *