Slim gereedschap moet ongelukken voorkomen

By on 25 november 2013
FreeD

Een onderzoeker van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft een handfrees ontwikkeld die voorzien is van 3D-sensoren en een intelligente aansturing. Op die manier kan het gereedschap actief helpen om een gewenste vorm te bereiken. Ook zijn er mogelijkheden op het vlak van veiligheid.

De slimme handfrees werd ontwikkeld door Amit Zoran, die als postdoc is verbonden aan het gerenommeerde onderzoeksinstituut. Het gereedschap is in staat om de bewegingen van de gebruiker te volgen en te vergelijken met een voorgeprogrammeerd driedimensionaal model van het gewenste eindresultaat, zoals een beeldje of een prototype van een product. Zodra de gebruiker tijdens het frezen te ver van die vorm afwijkt geeft het gereedschap tactiele feedback.

Het gereedschap is ook in staat om het eindresultaat realtime aan te passen. Stel dat de gebruiker bijvoorbeeld een foutje maakt tijdens het frezen van een bepaalde vorm, dan stelt de ingebouwde computer een aanpassing voor zodat het eindresultaat toch nog bruikbaar is.

Het doel van Zoran is om ook minder handige handwerkers toch in staat te stellen om creatieve sculpturen te maken. Daarnaast moeten slimme gereedschappen meer veiligheid bieden. Zo zou het gereedschap geprogrammeerd kunnen worden om af te slaan zodra er een onveilige situatie of zelfs letsel dreigt.

(bron: MITnews)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *