Uitknipbare sensorfolie voegt multitouch toe aan ieder apparaat

By on 13 oktober 2013
Printbare multitouch folie - tekening

Onderzoekers van het MIT Media Lab en het Max Planck Institute zijn erin geslaagd om een uitknipbare en opvouwbare folie te ontwikkelen, die multitouch-bediening kan toevoegen aan een willekeurig oppervlak. 

Normaal gesproken bestaan multitouch-sensorlagen uit rechthoekige patronen, waarbij een storing in een deel van een grid kan leiden tot het uitvallen van sensoren op andere plekken. De nieuwe multitouch-laag maakt gebruik van een stervormig patroon, waardoor het geen probleem is als er aan de buitenzijde van de laag delen worden weggeknipt; de sensoren aan de binnenzijde van de snede blijven gewoon werken.

Ook het productieproces van de uitknipbare sensorfolie is bijzonder, er wordt namelijk gebruik gemaakt van printtechniek om de capacitieve touchsensoren te maken. Dat maakt fabricage van kleine batches mogelijk, ideaal voor prototyping en customizing.

Met deze technologie is het mogelijk om multitouch-lagen in elke gewenste vorm en grootte te maken. Op die manier kunnen de meest uiteenlopende prototypes van apparaten voorzien worden van multitouch-bediening. Dat kan de ontwikkeling van nieuwe wearables met touchbediening flink versnellen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *