Wetenschappers ontwikkelen buigbare accu’s die kleinere wearables mogelijk moeten maken

By on 7 augustus 2013
IFW Dresden supercondensator

Onderzoekers van het IFW-Dresden zijn erin geslaagd om een buigbare supercondensator te ontwikkelen die toegepast kan worden in zeer kleine wearable devices. De supercondensator is slechts enkele nanometers dik en meet een halve centimeter in diameter.

Een belangrijk obstakel bij de ontwikkeling van steeds kleinere elektronica is de accu. Nog altijd nemen batterijen een groot deel van het volume van smartphones en andere wearables in. Een team van het Leibniz Institute for Solid State and Materials Research in Dresden werkt daarom hard aan alternatieven voor de huidige generatie accu’s, in de vorm van supercondensators. Die zouden op termijn zelfs geintegreerd kunnen worden in de chips zelf.

“Supercondensators kunnen bijna net zoveel energie opslaan als gewone accu’s, maar kunnen veel sneller ontladen en weer opgeladen worden. Dat maakt deze vorm van energieopslag bijzonder interessant voor toepassing in micro-elektronica, zoals implantaten en actieve RFID-tags”, zegt dr. Chenglin Yan, die het onderzoek leidt.

De elektroden van de buigbare supercondensator zijn gemaakt van mangaandioxide. Dit materiaal geleidt de elektriciteit weliswaar niet zo goed, maar de wetenschappers losten dat probleem op door microfilms met goud aan te brengen. Dat maakt de supercondensator echter duur om te maken, daarom wordt er nu naar alternatieven gezocht om de geleiding te verbeteren.

De onderzoekers presenteren de resultaten binnenkort in het tijdschrift Energy & Environmental Science.

(bron: Royal Society of Chemistry)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *