‘Data van wearables goudmijn voor hackers’

By on 2 juli 2014
Measuring

Wie dagelijks een activiteitentracker of smartwatch draagt moet zich goed bewust zijn van de veiligheidsrisico’s die dat met zich meebrengt. Daarvoor waarschuwt beveiligingsexpert Sian John van Symantec. ‘Een hacker die toegang krijgt tot de data van deze wearables kan eenvoudig uitvogelen waar iemand woont en werkt. Ook kunnen gezondheidsgegevens gebruikt worden door afpersers.’

De beveiligingsexpert geeft in een interview met De Telegraph toe dat één en ander nog een beetje als science fiction klinkt. Maar de opkomst van wearables baart hem grote zorgen en hij wil daarom aan de bel te trekken voordat het te laat is. Naarmate meer bedrijven actief worden op het gebied van wearable technology zullen mensen immers steeds vaker gebruik maken van een fitnesstracker of ander device dat hun gangen nagaat. Om nog niet te spreken over medische wearables, die bijvoorbeeld je bloeddruk en hartslag in de gaten houden.

Alleen al de locatiedata die veel wearables opslaan vormen een veiligheidsrisico volgens de expert. Hackers kunnen op basis van die data een vrij precies beeld vormen van de handel en wandel van specifieke personen en daar bijvoorbeeld een inbraak op afstemmen. Ook zou gezondheidsdata misbruikt kunnen worden: een hacker die kan aantonen dat je gezondheid te wensen overlaat zou die informatie kunnen gebruiken om je te chanteren.

Net als PC’s en smartphones zijn veel wearables op afstand binnen te dringen als ze niet goed beveiligd zijn. Dat geldt ook voor wearables die letterlijk van levensbelang zijn: denk aan slimme pacemakers of insulinepompen die op afstand bediend kunnen worden. “Helaas bewijst de geschiedenis dat men eerst innovaties toepast en daarna pas nadenkt over de mogelijke veiligheidsrisico’s”, aldus Sian John.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *