Nederlandse onderzoekers hacken Google Glass

By on 27 juni 2014
Glass hack

Stel je voor dat een onbekende alles kan zien wat jij ziet: de mensen die je ontmoet, wat je in bed uitspookt, welke documenten je ondertekent, wat de pincode is die je dagelijks vele malen intoetst. Klinkt ongemakkelijk? Wees dan voorzichtig met Google Glass. Want net zoals gewone computers kan ook dit stukje hardware gehackt worden.

In een interview met De Volkskrant vertellen medewerkers van een Nijmeegs IT-bedrijf en accountancykantoor Deloitte hoe hackers door het invoegen van een paar regels code met de bril foto’s en filmpjes maken zonder dat de brildrager het in de gaten heeft. Daarvoor moeten kwaadwillenden wel fysiek toegang hebben tot de bril: via een USB-stick is het mogelijk om in een onbewaakt ogenblik snel een script op de bril zetten dat de controle overneemt.

Volgens Thomas Bosboom van Deloitte kostte het slechts “een avondje pizza’s met een dozijn hackers om deze aanval uit te denken”. Dat geeft te denken: voor deze hack is nog fysiek toegang tot Google Glass nodig, maar aangezien de bril via een smartphone met internet is verbonden is het ook denkbaar dat dergelijke hacks worden uitgevoerd zonder dat iemand eerst de bril in handen hoeft te krijgen. De gebruiker zou daarvoor slechts een malafide stukje Glassware (software voor Google Glass) hoeven te downloaden, of een website hoeven te bezoeken die op de achtergrond gevaarlijke code inlaadt.

Volgens een medewerker van Google is het inderdaad verstandig om je Google Glass niet zomaar aan iedereen uit te lenen: “Net als bij iedere mobiele telefoon, tablet of laptop, is het onverstandig om Glass uit te lenen aan iemand die je niet kent zonder toezicht.” Hoewel Google al een aantal maatregelen genomen heeft om de veiligheid van Glass te verbeteren bieden deze volgens De Volkskrant geen bescherming tegen de ‘camerakaap’.

Het behoeft geen nadere uitleg dat dergelijke hacks een zeer serieuze inbreuk op je privacy kunnen betekenen. Sowieso vormt de opkomst van allerlei draagbare gadgets een beveiligingsrisico van jewelste: al deze apparaten zijn immers verbonden met het internet en kunnen potentieel op afstand worden gehackt. De vraag is of fabrikanten van wearables zich dit voldoende realiseren. Je doet er als gebruiker van een slimme bril voorlopig verstandig aan om na te denken over de vraag wie er misschien met je meekijkt zodra je de bril opzet.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *