Slimme armband van Intel moet wachtwoord vervangen

By on 19 augustus 2015
Intel smart bracelet Foto: Intel

Elk systeem is zo veilig als de zwakste schakel in dat systeem. Dat geldt zeker voor wachtwoorden: talloze mensen kiezen nog altijd een eenvoudig te raden password voor hun werkcomputer, terwijl ze misschien wel met uiterst gevoelige gegevens werken. Intel biedt een oplossing in de vorm van een slimme armband die het wachtwoord moet vervangen.

Een systeem veiliger maken zonder het gebruiksgemak te verlagen, dat is de uitdaging waar Intel zich mee geconfronteerd zag. Een mogelijk antwoord is de ‘security bracelet’, een armband die persoonsgebonden kenmerken kan opslaan. Zodra de drager van de armband in de buurt komt van zijn computer wordt deze automatisch aangemeld. En vice versa: zodra de gebruiker wegloopt wordt ook de computer vergrendeld.

Armband biedt enterprise grade security
Volgens Intel-ceo Brian Krzanich biedt de armband ‘enterprise grade security’, wat zoveel wil zeggen als dat de methode net zo veilig is als bijvoorbeeld het gebruik van smartcards of vingerafdrukken voor authenticatie.

Om te voorkomen dat iemand anders met de armband kan inloggen moet je alsnog een ouderwets wachtwoord ingeven als je de armband even af hebt gehad. Daarvoor beschikt de bracelet over sensoren die in verbinding staan met de huid.

Intel geïnteresseerd in wearable tech
De security bracelet is niet de eerste wearable van Intel. De chipfabrikant heeft al eerder kenbaar gemaakt veel interesse te hebben in de ontwikkeling van kleine en slimme devices die zowel prive als op het werk toegepast kunnen worden. Deze strategie past in een bredere ‘internet of things’ filosofie van het bedrijf, waarin uiteraard een hoofdrol is weggelegd voor de processors van Intel.

In hoeverre een slimme armband als deze veel toekomstperspectief heeft nu dat de smartwatch steeds populairder wordt is nog maar de vraag. Een smartwatch kan immers exact dezelfde functionaliteit bieden, zonder dat hiervoor aparte hardware nodig is. Daar staat tegenover dat veel mensen helemaal geen horloge meer dragen en het feit dat standardaardisering op het gebied van slimme horloges nog ver te zoeken is.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *