Vijf securitytoepassingen voor Google Glass

By on 4 augustus 2013
Google Glass beveiliginscamera

Slimme brillen zoals Google Glass bieden veel mogelijkheden op het gebied van security, vanwege de ingebouwde camera, gps-functionaliteit en draadloze communicatiemogelijkheden. In dit artikel worden een vijftal mogelijke beveiligingstoepassingen voor Google Glass op een rijtje gezet. 

Persoonlijke bewakingscamera

Veel winkels zijn voorzien van beveiligingscamera’s, die in geval van winkeldiefstal of een overval beelden maken die de politie achteraf kunnen ondersteunen bij het opsporen van misdadigers. Maar de beelden zijn lang niet altijd bruikbaar, bijvoorbeeld omdat de overvaller net niet goed in beeld komt. Beelden die gemaakt zijn vanuit het perspectief van een winkelier zijn wellicht veel geschikter voor dit doel. Bovendien zou Glass automatisch stressvolle situaties kunnen herkennen (afwijkend gedrag, geschreeuw) en in dat geval direct beelden kunnen gaan doorgeven aan een meldkamer.

Burgersurveillance

Opstootje, gefilmd met Google Glass

Opstootje, gefilmd met Google Glass

Bij massale manifestaties en volksfeesten zoals Koninginnedag of oud&nieuw kunnen burgers die Google Glass gebruiken wellicht vrijwillig optreden als videosurveillant. In het geval van calamiteiten zouden burgersurveillanten die in de buurt zijn direct beelden kunnen doorgeven aan professionele beveiligers, zodat die snel een goede inschatting kunnen maken van de situatie en daardoor adequater kunnen reageren. Bovendien is het feit dat de beelden direct voorzien kunnen worden van locatiegegevens bijzonder handig bij grotere evenementen. In de V.S. zijn de eerste door een burger met Glass vastgelegde beelden van een opstootje overigens al online gezet.

Realtime blacklisting

Voor douaniers, portieren en beveiligers bij grote evenementen kan Glass ondersteuning bieden bij het herkennen en weren van personen die op een zwarte lijst staan. Middels gezichtsherkenning is het mogelijk om ongewenste personen te herkennen en eventueel direct informatie te tonen die van toepassingen is op de persoon in kwestie. Bovendien kan de zwart lijst realtime geupdate worden vanaf een centraal meldpunt, zodat voortvluchtige criminelen direct na een misdaad al opgemerkt kunnen worden.

Mobiele kentekenherkenning

De gemotoriseerde politie werkt al al langer met kentekenherkenning, waarbij auto’s van voortvluchtige criminelen of notoire belastingontduikers op de weg herkend worden. Dergelijke technologie is ook in app-vorm te implementeren in Google Glass, zodat ook mobielere eenheden zoals motorpolitie of fietspolitie kan beschikken over kentekenherkenning.

Actieve crowd control

Druktemeter tijdens Koninginnedag

Druktemeter tijdens Koninginnedag

Geanonimiseerde data van location aware wearables zoals smarthphones wordt al toegepast bij het monitoren van bewegende mensenmassa’s. De eerste experimenten met  actievere vormen van crowd control vinden ook al plaats, bijvoorbeeld door mensen via een festival-app (zoals onlangs tijdens de Gay Pride) te wijzen op rustige locaties. Dergelijke initiatieven geven aan waar het met Google Glass naartoe kan gaan: dragers van een slimme bril zouden op gevaarlijk drukke locaties instructies kunnen krijgen waar ze het beste naartoe kunnen lopen om uit het gedrang te komen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *