Tof idee: Blocks, de eerste modulaire smartwatch

By on 24 augustus 2015
Blocks smartwatch Afbeelding: Blocks Wearables

Stel je een horloge voor dat je afhankelijk van de situatie kunt uitrusten met functionaliteiten: een bewegingssensor voor als je gaat hardlopen, of een dieptemeter als je van plan bent om te gaan duiken. Zelfs de digitale wijzerplaat kun je vervangen. Dat is het idee achter Blocks, de eerste modulaire smartwatch. Binnenkort gaat een crowdfundcampagne van start voor de ontwikkeling van Blocks.

Het probleem met veel smartwatches die momenteel worden aangeboden is dat ze alles tegelijk willen zijn: fitnesstracker, hartslagmeter, barometer: alle functies die je maar denkt nodig te hebben zitten in de horloges verwerkt, als ware het een Zwitsers zakmes. De keerzijde is dat de horloges doorgaans groot uitgevallen zijn en veel energie gebruiken. Het bedrijf Blocks Wearables denkt hiervoor een oplossing gevonden te hebben in de vorm van een smartwatch die opgebouwd kan worden uit verschillende bouwstenen, Blocks genaamd.

Ga je sporten en wil je bijhouden hoeveel stappen je zet of hoeveel calorieën je verbrandt? Geen probleem, plug in de motion block in en klaar ben je. Wil je het zuurstofgehalte in je bloed checken? Stop dan de O2 sensor in het horloge. En zo voorziet Blocks flink wat andere modules, onder andere met een vingerafdrukscanner, camera, temperatuur&barometer, GPS en gesture control.

Externe developers

En daarmee houdt de lijst niet op: Blocks wil externe developers de mogelijkheid geven om naast apps ook modules te ontwikkelen voor het horloge, zodat er nog veel meer toepassingen denkbaar zijn. En naast de Blocks die verschillende functionaliteiten mogelijk maken is het ook mogelijk om je scherm te verwisselen. Zo kun je kiezen voor een elegant rond horlogescherm, maar ook voor een stoere rechthoekige kast.

Het idee voor een modulaire smartwatch is zeker innovatief, maar wel gewaagd: vergelijkbare plannen van o.a. Google om met een modulaire smartphone te komen zijn nog lang niet vertaald in een product dat rijp is voor de markt: het blijkt lastiger dan gedacht om een telefoon te maken die bestaat uit snel verwisselbare onderdelen, zonder dat je het idee krijgt een fragiel apparaat in handen te hebben. Of Blocks erin zal slagen om een modulaire smartwatch te ontwikkelen die ook nog eens goed werkt in de praktijk is dus nog maar de vraag.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van Blocks, dan is het via de bijbehorende website mogelijk om je e-mailadres achter te laten. Zodra de crowdfunder van start gaat krijg je dan een seintje. Daarna is het een kwestie van nog een paar maanden geduld hebben om te zien of het bedrijf erin slaagt voldoende middelen bij elkaar te krijgen en een werkend prototype te ontwikkelen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *