Sotsji in teken van wearable technology

By on 7 februari 2014
Sotsji

Je kunt rustig stellen dat de Olympische Winterspelen in Sotsji meer dan ooit in het teken staan van wearable technology. Atleten maken achter de schermen volop gebruik van allerlei wearables voor het bijhouden van hun prestaties, het verbeteren van hun houding en het in kaart brengen van hun fysieke gesteldheid voor, tijdens en na een training.

Na jaren van innovaties op het gebied van sportmaterialen en kleding is het nu de beurt aan geïntegreerde elektronica om atleten te helpen om nog betere prestaties neer te zetten. Sensoren kunnen niet alleen bewegingen, hoogte en snelheid bijhouden, maar ook belangrijke lichaamsparameters als hartslag, ademhaling en temperatuur. Gecombineerd geeft die data een uniek inzicht in de sportprestaties en kan de training veel gerichter worden ingestoken. Bovendien kan de kans op blessures geminimaliseerd worden. 

De data kan na een training door de atleet zelf bekeken worden, of tijdens een oefening door de coach, die dan direct aanwijzingen kan geven. Daarbij worden naast bewegingssensors ook high-speed camera’s ingezet, waardoor een oefening tot op de millimeter nauwkeurig geanalyseerd kan worden. 

Maar wearable technology gaat nog een stap verder: zo is er een vibrerend pak genaamd MotivePro, dat niet alleen beweging en positie meet, maar ook realtime feedback geeft middels vibraties. Zo kan een sporter tijdens al tijdens de training zijn houding aanpassen of een bepaalde beweging anders uitvoeren, zodat deze binnen een vooraf vastgestelde geoptimaliseerde curve blijft.

Naast sensoren in kleding zijn er ook talloze wearables die in sportaccessoires ondergebracht worden. Denk aan een skibril met ingebouwd display, of aan een slimme inlegzool die drukverdeling tijdens het langlaufen of skiën inzichtelijk maakt. Aan alle kanten worden atleten dus gemonitord, niet alleen op het lichaam zelf, maar ook om hen heen.

Op tv zal er waarschijnlijk weinig aandacht worden besteed aan de techniek achter de topprestaties van de atleten. Bovendien zijn atleten en hun trainers doorgaans weinig spraakzaam over de tools die ze gebruiken. Alleen van een paar Amerikaanse atleten is bekend dat ze in de aanloop van de Winterspelen gebruik maakten van een Fitbit Flex, om hun bewegingspatronen vast te leggen, maar je kunt er rustig van uitgaan dat wearable technology inmiddels tot de standaarduitrusting van elk Olympisch team behoort.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *