Android KitKat klaar voor wearable toekomst

By on 4 november 2013
Android KitKat

Afgelopen week verscheen de Nexus 5, een veelbelovende smartphone van Google voor een uiterst concurrerende prijs. De telefoon draait op versie 4.4 van Android, ook wel KitKat genoemd. Interessant is dat KitKat native ondersteuning voor nieuwe typen sensoren biedt, zoals die onder andere worden gebruikt in stappentellers. 

Telefoons en gadgets zoals smartwatches en activity trackers worden van steeds meer sensoren voorzien. De data van die sensoren kan echter zelden direct verwerkt worden door het besturingssysteem van de smartphone, zeker bij externe wearables. Vandaar dat de meeste fitnesswearables zoals de Fitbit Flex of Jawbone Up alleen werken met een bijbehorende app.

Interessant wordt het als ook het operating system (OS) van de smartphone zelf overweg kan met de data van verschillende typen sensoren. Het wordt dan bijvoorbeeld mogelijk om de telefoon in een energiezuinige modus te zetten zodra het OS opmerkt dat de telefoon in beweging is. Of denk aan weer-applicaties die de lokale luchtdruk en temperatuur meten en doorgeven aan een organisatie zoals het KNMI, die dan weer nauwkeuriger voorspellingen kunnen doen.

De Nexus 5 is naast de gangbare sensoren zoals gyroscoop, bewegingsmeter, kompas en afstandssensor voorzien van een stappenteller en barometer, twee sensoren die je nog niet vaak tegenkomt in smartphones. Bijzonder is dat KitKat deze nieuwe sensoren direct ondersteunt. Dat betekent dat ontwikkelaars van Android-apps de functionaliteiten die deze sensoren bieden direct in hun apps kunnen implementeren, zonder hiervoor extra code te hoeven schrijven.

KitKat voorziet verder in ondersteuning voor Bluetooth HID over GATT (HOGP), een techniek die voorziet in informatieoverdracht met een minimaal energieverbruik. Het protocol leent zich bij uitstek voor communicatie met bijvoorbeeld een externe activity tracker, of met toetsenborden en gamecontrollers.

Google lijkt zich met Android KitKat derhalve voor te bereiden op de opkomst van een hele range aan wearables die voorzien zijn van allerhande bewegings- en omgevingssensoren. Door de directe ondersteuning van deze sensoren wordt KitKat een extra interessant OS voor ontwikkelaars van bijvoorbeeld smartwatches en slimme brillen: Android wordt daarmee het ‘go-to platform’ voor fabrikanten van wearables. Een slimme zet van Google, zeker als je bedenkt dat de geaggregeerde data van al die wearables een goudmijn vormt voor marketeers.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *