Apple M7 coprocessor maakt losse activiteitentrackers deels overbodig

By on 11 september 2013
20130911-171402.jpg

Een van de innovaties die de iPhone 5s herbergt is de M7 Motion Coprocessor, die continu bewegingsdata van de ingebouwde versnellingsmeters, gyroscoop en het kompas verwerkt. Daardoor kan de nieuwe iPhone de functie van fitnesswearables zoals de Jawbone Up, Fitbit Flex en Nike Fuelband deels of zelfs geheel overnemen.

Het verwerken van data van de ingebouwde bewegingssensoren werd tot nu toe door de hoofdprocessor verricht, met als nadeel dat het stroomverbruik vrij hoog was, ook als fiets- of hardloopapps op de achtergrond draaiden. Voor het langdurig meten van fitnessactiviteiten of je bewegingspatronen in het algemeen was de iPhone daarom eigenlijk niet geschikt, iets waar fabrikanten van activiteitentrackers handig op inspeelden door slimme armbandjes of andere wearables te maken die dagen achtereen beweging kunnen meten en vastleggen voor latere verwerking.

De M7 coprocessor die deel uitmaakt van de nieuwe iPhone 5s lost het probleem van het hoge energieverbruik op door de verwerking van bewegingsdata over te nemen van de hoofd-cpu, maar dan met een veel lager stroomverbruik. De M7 meet continu of en hoe je beweegt en stelt de data direct beschikbaar aan games en fitness- of locatieapps.

Deze data kan op meerdere manieren nuttig ingezet worden; niet alleen fitnessapps en games kunnen hun voordeel doen met de constante stroom van bewegingsgegevens, ook systeeminstellingen kunnen gewijzigd worden al naar gelang de mate waarin de iPhone beweegt. Denk aan het automatisch uitschakelen van wifi-sniffing in een rijdende auto, of verminderde netwerkactiviteit als de iPhone gedurende langere tijd stil ligt.

Voor het overnemen van de functie van losse activiteitentrackers moet de telefoon uiteraard wel dicht op het lichaam gedragen worden, maar dat zal voor veel sporters geen probleem zijn, aangezien die de iPhone tijdens het sporten toch als mp3-speler gebruiken. Voor het in kaart brengen van langdurige bewegingspatronen is van belang dat de iPhone continu in de jas- of broekzak gedragen wordt. Als dat een probleem is dan blijft een losse activiteitentracker toch de voorkeur hebben.

Voor ontwikkelaars van apps die gebruik maken van de M7 coprocessor stelt Apple het Core Motion Framework beschikbaar, een set aan instructies waarmee bewegingsdata naar wens op aanvraag of op intervalbasis opgevraagd kan worden. Apps die al gebruik maken van deze nieuwe API zijn onder andere de Maps-app van Apple zelf en Move+ van Nike.

De M7 coprocessor is alleen ingebouwd in de iPhone 5s; kopers van de goedkopere iPhone 5c zullen het zonder de speciale Motion Processor moeten stellen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *