Binnenkort kunnen alle gadgets zien dankzij deze microcamera

By on 7 mei 2014
Rambus camera

Wetenschappers verbonden aan technologiebedrijf Rambus zijn erin geslaagd om een camera te maken die geen gebruik maakt van een optische lens. Daardoor kan de camera microscopisch klein uitgevoerd worden: het huidige prototype is kleiner dan een potloodpunt.

Er zijn talloze toepassingen denkbaar voor de microcamera. Alle wearables zouden uitgerust kunnen worden met dergelijke camera’s en zodoende in staat zijn om bijvoorbeeld bewegingen te herkennen. Dat maakt zeer gebruiksvriendelijke user interfaces mogelijk. Ook kunnen dergelijke camera’s ingezet worden in home automation- of beveiligingssystemen.

In tegenstelling tot conventionele digitale cameramodules zoals toegepast in smartphones (in het midden van de foto) maakt de Rambus camera (links in beeld) geen gebruik van een platte sensor om het beeld vast te leggen. In plaats daarvan zijn er microscopisch kleine spiraalpatronen op de sensor aangebracht, die lichtstralen uit verschillende hoeken vastleggen. Via software kan vervolgens het beeld gereconstrueerd worden. Dit proces wordt op onderstaande afbeeldingen getoond.

Momenteel is de resolutie nog erg laag, maximaal 128×128 pixels. De verwachting is dat deze resolutie nog wel omhoog gebracht kan worden. De camera’s zouden uiteindelijk slechts een paar cent per stuk kosten, indien in grote getalen geproduceerd.

Rambus beeldvorming

(bron: Pocket-lint)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *