Intel presenteert processors voor nieuwe generatie wearables

By on 7 januari 2014
Intel CES

Processorfabrikant Intel is tot op heden maar matig succesvol op de mobiele markt, en daar wil het bedrijf verandering in brengen door chips te introduceren die geoptimaliseerd zijn voor toepassing in allerlei wearable devices. Ook demonstreerde het bedrijf een computer ter grootte van een SD-card.

Intels plannen werden aan de vooravond van de CES uiteengezet door Brian Krzanich, de CEO van ’s werelds grootste processorfabrikant. Als het aan Intel ligt wordt binnenkort ‘alles intelligent’, dankzij de nieuwe Quark microprocessor, die gekenmerkt wordt door lage kosten en een laag energieverbruik.

Het is niet voor het eerst dat Intel een processor introduceert die toegepast zou moeten worden in allerlei mobiele apparaten: de eerdere Atom-chip, die veelvuldig werd ingezet in netbooks, had ook zijn weg moeten vinden naar smartphones, maar die markt wordt nog altijd gedomineerd door processors die opgebouwd zijn volgens een ARM-ontwerp.

Met de Quark doet het bedrijf een nieuwe poging om de mobiele markt open te breken. In samenwerking met een aantal partners toonde Intel een aantal innovaties, waaronder een op kinderen gerichte smartwatch met bijbehorende geo-fencing app, zodat ouders altijd kunnen zien waar hun kroost uithangt. Ook werd een concept van een slimme hoofdtelefoon getoond, die spraakinstructies van de gebruiker herkent.

Naast de genoemde wearables met daarin een Quarkprocessor demonstreerde Krzanich ook Edison, een computer op SD-card formaat. De Edison heeft dankzij de Quark net zoveel rekenkracht als de eerste generatie Pentium-processors, maar dan in een behuizing die vele malen kleiner is. Daardoor kan de Edison in allerlei mobiele applicaties verwerkt worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *