Intel Quark-chip moet nieuwe generatie wearables gaan aandrijven

By on 18 september 2013
Intel Quark

Processorfabrikant Intel richt zich met haar onlangs aangekondigde Quark-chip op de groeiende markt voor kleine draagbare gadgets, zoals smartwatches en activiteitentrackers. De Quark X1000 is 5x zo klein als de Atom processor, die vooral toegepast werd in netbooks en goedkope laptops. 

De grootste achilleshiel van alle wearable elektronica is omvang en batterijduur. Het is van groot belang dat de processors die gadgets,  medische sensoren en andere wearables aandrijven een kleine omvang combineren met een laag energiegebruik, zonder dat de prestaties hier al teveel onder leiden. Dat betekent dat de microprocessors die gewone computer aandrijven meestal niet geschikt zijn voor dit doel, aangezien die teveel energie vragen.

Tot op heden richtte Intel zich vooral op de desktop- en notebookmarkt, maar nu het accent van elektronicafabrikanten steeds meer op tablets, smartphones en wearables komt te liggen kan ‘s werelds grootste processorfabrikant natuurlijk niet achterblijven. Het bedrijf richtte daarom een ‘new devices’ groep op, waarvan de X1000 processor het eerste product is.

Alhoewel de specificaties van de Quark – waarvan de naam is afgeleid van de meest fundamentele bouwstenen van atoomkernen – nog niet bekend zijn, is al wel duidelijk dat de processor qua rekenkracht niet zal onderdoen voor processors uit de Atom-serie. Het energiegebruik zal echter slechts een tiende bedragen van een Atom-chip.

Momenteel worden veel wearables aangedreven door processors met een ARM-architectuur. Die chips beschikken over een minder complexe instructieset dan de x86-compatible processors waar Intel groot mee is geworden. Vaak worden dergelijke ARM-chips naar wens voorzien van gespecialiseerde eenheden voor het verwerken van grote hoeveelheid data, draadloze communicatie, et cetera. Intel wil met de Quark-lijn een zelfde strategie gaan hanteren, waarbij fabrikanten van wearables de Quark-technologie kunnen aanvullen met specifieke uitbreidingen.

(afbeelding: Dean Takahashi)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *