Silicon Valley krijgt draadloos netwerk voor wearables

By on 22 mei 2014
SigFox

Hartstikke leuk, al die wearables, slimme huishoudelijke apparaten en gadgets die in verbinding staan met internet, maar ze souperen wel in hoog tempo de beschikbare bandbreedte voor draadloze verbindingen op. Met name in hightech gebieden als Silicon Valley begint dit langzamerhand een probleem te worden, met als gevolg haperende internetverbindingen en telefoongesprekken die wegvallen. Het Franse bedrijf SigFox werkt nu aan een netwerk dat speciaal bedoeld is voor ‘dingen’.

Het Internet of Things (IoT) staat op het punt van exploderen: naar verwachting zullen de komende jaren miljarden apparaten online gaan, variërend van slimme fietssloten, fitnesstrackers, smartwatches en slimme hoortoestellen tot drones, intelligente thermostaten en slimme brillen. Al die apparaten willen communiceren met het internet, maar de huidige draadloze netwerken hebben slechts een beperkte capaciteit voor al die connectiviteit.

SigFox werkt daarom aan een alternatieve draadloze netwerkstandaard die speciaal bedoeld is voor kleine en laag-energetische devices. Het netwerk maakt gebruik van het 915 MHz-spectrum dat nu nog vooral door draadloze telefoons wordt gebruikt. Deze frequentieband is momenteel alleen toegestaan in Noord- en Zuid-Amerika.

Apparaten die gebruik maken van het netwerk van SigFox kunnen communiceren met slechts 100 bits per seconde. Dat is een fractie van de doorvoersnelheden die gangbare draadloze netwerken bieden, maar het volstaat voor de meeste slimme apparaten die vaak relatief weinig data hoeven door te geven.

Een SigFox basisstation zou in staat moeten zijn om wearables en slimme apparaten in een straal van vijf tot tien kilometer te voorzien van een verbinding. De chips die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van het netwerk kosten slechts een paar dollar, en verder zouden gebruikers ca. één dollar per jaar aan servicekosten per apparaat moeten betalen voor het gebruik van het netwerk.

Het Franse bedrijf heeft flinke haast om goedkeuring te krijgen voor de bouw van het eerste netwerk in de Bay Area. Er liggen vele kapers op de kust, waaronder bedrijven als Qualcomm, die liever inzetten op nieuwe long-range Wifi-standaarden.

(bron: MIT Technology Review)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *