Dit navigatie-horloge wees je al in 1920 de weg

By on 1 juni 2014
Vintage navigatiehorloge

Kun je je nog voorstellen dat je ooit zonder TomTom de weg vond? Ja, met een kaart, maar die is niet zo makkelijk te lezen tijdens het rijden, zeker niet in je eentje. Maar zoals zo vaak het geval is bestonden er in het verre verleden al elegante oplossingen voor ogenschijnlijk ‘hedendaagse’ problemen. Zo bewijst dit horloge uit 1920, dat onderweg feilloos toonde welke kant je op moest rijden.

Het geheim van de smid: het ‘slimme horloge’ in kwestie is voorzien van miniatuur papierrollen, met daarop een route voorgedrukt. Je kiest afhankelijk van je bestemming eenvoudig één van de standaard opgerolde routekaartjes en met een blik op je pols zie je direct waar je heen moet. Een groot nadeel was natuurlijk wel dat je gebonden was aan het assortiment van de routeleverancier, en bij een omleiding raakte het systeem uiteraard danig van slag.

Een ander bezwaar was dat je natuurlijk niet zonder meer kon zien hoe ver je op de route gevorderd was. Daar kwam in 1930 een oplossing voor, in de vorm van de Iter Avto, een systeem dat op het dashboard gemonteerd werd. Via een kabeltje werd het vroege navigatiesysteem aangesloten op de tachograaf. Samen met de kilometers op de teller werd ook het rolletje met de route automatisch verder gedraaid.

Natuurlijk was ook dit systeem niet perfect: afwijkingen in de tachograaf zorgden er vooral bij langere afstanden voor zorgden dat je positie niet meer klopte. Daar stond tegenover dat het systeem geen batterijen nodig had en je kon vooraf op je gemakje de route vast bekijken door het papierrolletje handmatig af te wikkelen.

Iter Avto

(bron: GNsystems)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *