Smartphone maakt alle apparaten in RadioShack-folder uit 1991 overbodig

By on 9 februari 2014
Radio Shack folder - featured

Ooit was RadioShack een toonaangevende elektronicawinkel met alle gadgets en onderdelen die je maar kon verzinnen. Hun folders puilden dan ook uit van de meest uiteenlopende apparaten. Maar tijden veranderen en RadioShack is niet ver van een faillissement verwijderd. De veelzijdigheid van de smartphone is hier mede debet aan, zo bewijst deze RadioShack-folder uit 1991.

Letterlijk alle apparaten die in de folder geadverteerd worden zijn overbodig geworden door de opkomst van de smartphone en apps. Portable radio? Niet meer nodig, via internet kun je streaming radio luisteren. Rekenmachine? Pffft, standaard app, niet meer nodig. Discman? Haha, een gemiddelde smartphone biedt genoeg geheugenruimte om tientallen cd’s in op te slaan- maar zelfs dat is niet meer nodig dankzij apps als Spotify. Een computer? Ach, een hedendaagse smartphone biedt net zoveel processing power en mogelijkheden als een desktop.

Ook de wat minder gangbare apparaten in de folder zijn niet meer nodig. Radar detector? Daar hebben we Flitsmeister voor. CB radio? Niet meer nodig dankzij WhatsApp en Skype (er is trouwens ook een CB Radio app, voor de liefhebbers). VHS camcorder? Ach, met een beetje smartphone film je tegenwoordig in HD en biedt deze bovendien een complete montagestudio. Desktop scanner? There is an app for that!

Kortom: mismanagement en economische crises zijn niet de enige reden dat grote ketens in zwaar weer belanden. De voortgaande integratie van elektronica, en met name de veelzijdigheid van apps, die functies mogelijk maken die smartphonefabrikanten nooit hadden kunnen voorzien, zagen minstens net zo hard aan de stoelpoten van elektronicaketens. Evolutie kan pijnlijk uitpakken, zoveel is duidelijk.

Tot slot nog een aardige vergelijking. Wie met de stand van de techniek van die tijd een iPhone had willen maken, zou op een verkoopprijs van minstens 2,6 miljoen euro (per stuk) uit zijn gekomen. 32 GB geheugen kostte toen bijvoorbeeld ongeveer 45.000 dollar. De processorcapaciteit met een vergelijkbare snelheid zou minstens 620.000 dollar kosten. De kosten van netwerk en bandbreedte waren relatief gezien nog veel hoger: een met 4G vergelijkbare doorvoersnelheid kostte toen zeker 1,5 miljoen dollar.

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *