Vintage-wearable: bril met ingebouwde achteruitkijkspiegels

By on 8 augustus 2013
Vintage wearable: spiegelbril

Het duurt vast niet lang meer voordat je voor Google Glass een ‘Bluetooth-enabled Rear View Camera Module’ kunt bestellen, waarmee je in de auto of op de fiets het verkeer achter je in de gaten kunt houden. Maar heel vernieuwend zou een dergelijke module niet zijn; in de jaren ’30 van de vorige eeuw werd er al een bril met ingebouwde achteruitkijkfunctie ontwikkeld.

Op de afbeelding is een werkend prototype te zien van een bril waarmee de drager in de gaten kan houden wat er achter hem gebeurt, zonder om te hoeven kijken. Deze spiegelbril werd in de V.S. ontwikkeld. De afbeelding komt uit het boek ‘De verdwaalde foto’ (1990), van Herman Pieter de Boer.

In de categorie ‘vintage wearables’ zijn er wel meer opmerkelijke uitvinden te noemen. Zo was de analoge Antikythera-computer in staat om zon- en maanstanden te berekenen en de stand van sterren en de toen bekende planeten aan te geven. Dit apparaat stamt zelfs van voor de christelijke jaartelling.

(met dank aan Peter de Ruiter voor de scan)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *