Wearables van weleer: de eerste elektronische rekenmachine (1967)

By on 1 december 2013
TI Cal Tech

Zakrekenmachines koop je tegenwoordig eigenlijk niet meer los, want in elke smartphone zit wel een calculator ingebouwd. Dat was vroeger wel anders: zakrekenmachines waren decennialang niet weg te denken uit kantoren, winkels en scholen. Het begon allemaal met de Texas Instruments Cal-Tech rekenmachine, die in 1967 het levenslicht zag.

Met 1,27 kilo was de Cal-Tech niet bepaald licht te noemen, maar het was wel de eerste elektronische rekenmachine die voor het predikaar ‘draagbaar’ in aanmerking kwam. De ontwikkeling van de rekenmachine begin in 1965, toen Texas Instruments-directeur Pat Haggerty besloot om nieuwe toepassingen te vinden voor hun Integrated Circuits (ICs), elektronische schakelingen op chipformaat.

Toen de Cal-Tech na twee jaar eenmaal op de markt verscheen kon deze optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. De rekenmachine kon overweg met getallen van maximaal zes cijfers. De antwoorden telden maximaal 12 cijfers en werden geprint op een strookje thermisch papier: de rekenmachine beschikte namelijk niet over een display.

De Cal-Tech is overigens nooit in serie geproduceerd: de rekenmachine was kostbaar om te maken en Texas Instruments zag er geen brood in om de calculator op de markt te brengen. Uiteindelijk verkocht TI het ontwerp van de Cal-Tech door aan Canon, die het apparaat onder de naam Pocketronic op de markt bracht.

(bron: Wikipedia, Vintagecalculators.com – afbeelding: TI-planet)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *