Wearables van weleer: de eerste semafoon (1950)

By on 22 augustus 2015
Eerste pager

Weet jij nog wanneer je voor het eerst ‘mobiel bereikbaar’ was? De kans is groot dat je ergens in de jaren ’90 in aanraking kwam met gsm-telefonie, of wellicht liep je eerder al met een pager of buzzer rond. Maar wist je ook dat de eerste semafoon al in 1950 op de markt werd gebracht?

Om artsen of brandweerlieden in geval van nood snel te kunnen bereiken wordt van oudsher de modernste technologie die maar beschikbaar is ingezet. Niet voor niets werden veel dorpsartsen als eerste aangesloten op het vaste telefonienetwerk, en ook tegenwoordig zijn artsen altijd bereikbaar dankzij mobiele telefonie en natuurlijk smartphones.

Maar al aan het begin van de tweede helft van de vorige eeuw werd er een innovatie bedacht waarmee artsen van spoedgevallen op de hoogte gebracht konden worden, ongeacht hun locatie. De ‘radio paging service’ werd bedacht door Reevesound Company en bestond uit een systeem waarbij kleine radio-ontvangers – pagers – in verbinding stonden met een centrale.

Elk uur even luisteren

Zodra een specifieke dokter benodigd was werd er een stick met een driecijferige code, behorende bij die dokter, in een speciale radiozender gehangen die iedere stick één voor één uitlas en daarna de code op een speciale frequentie uitzond. Van de dokter werd verwacht dat hij via zijn pager elk uur even luisterde naar alle codes die opgenoemd werden. Als ‘zijn’ code erbij zat dan kon hij via de dichtstbijzijnde telefooncel contact opnemen met de centrale om te horen wat er aan de hand was. Zodra een dokter zich had gemeld werd de betreffende codestick weer uit de zender gehaald.

De pager woog slechts 170 gram en werkte binnen een straal van 25 kilometer van het zendstation. Ook binnen gebouwen en in de auto kon een arts gebruik maken van de pager. Op één setje batterijen kon de pager maar liefst 6 maanden gebruikt worden. De abonnementsprijs bedroeg 12 dollar per maand.

Het systeem kwam in 1950 beschikbaar voor artsen in New York City. Het systeem werd gerund door Telanswerphone. Het zou nog een decennium duren voordat de eerste getransistoriseerde semafoon op de markt kwam, die voorzien was van een display voor het weergeven van codes. Tot en met de jaren ’90 zou de ‘pieper’ volop in gebruik blijven bij hulpdiensten. En ook veel zakenlui maakten dankbaar gebruik van dit stukje radiotechniek om 24/7 bereikbaar te blijven.

Eerste pager - details

(bron: Popular Science)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *