Wearables van weleer: de radiohoed (1931)

By on 22 december 2013
Radiohoed

Draagbare radio’s zijn jarenlang bijzonder populair geweest, helemaal toen ze in walkmans geïntegreerd werden en later zelfs in horloges en in petjes. Een bijzondere voorloper van een draagbare radio uit de laatste categorie is deze radiohoed uit het begin van de vorige eeuw.

De radiohoed werd ontwikkeld door een Amerikaanse uitvinder. Als uitgangspunt nam hij een hoed van stro, die hij uitrustte met een afstemspoel, een antenne en een saxofoonvormige luidspreker. Op een poster is te zien hoe een krantenlezende man de radiohoed gebruikt. Blijkbaar was crossmediaal tijdverdrijf ook in die tijd al de gewoonste zaak van de wereld!

Het is niet bekend of de radiohoed in deze vorm ooit op de markt is verschenen. Pas in 1949 kwam er een commercieel verkrijgbare draagbare hoofdradio in de vorm van een helm op de markt. Deze ‘Man-from-Mars’ radiohelm bevatte twee buizen en werd populair nadat Life, Time, Popular Science en Business Week er aandacht aan besteedden. De helm kostte $7,95 (gecorrigeerd voor inflatie is dat ca. 75 huidige dollars).

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *