Wearables van weleer: de rekenhorloges van Casio

By on 20 september 2013
Casio CFX-400

Ben je vóór 1980 geboren? Dan herinner je vast nog wel de eerste calculator watches, van fabrikanten als Hewlett Packard en Casio. Vooral laatstgenoemd bedrijf bracht heel wat slimme polshorloges op de markt, met daarin rekenmachines en/of digitale adresboekjes.

De eerste rekenhorloges verschenen in het midden van de jaren ’80, en werden gemaakt door Pulsar. Later volgde ook Hewlett Packard, maar uiteindelijk bracht Casio de meeste calculator watches op de markt. Zo bevatte de CFX-400 (1985) een wetenschappelijke rekenmachine, en kon het Casio Data Bank-horloge gebruikt worden om telefoonnummers, afspraken en adressen op te slaan.

De rekenhorloges bereikten nooit echt een groot publiek, maar waren zeer populair in bepaalde maatschappelijke kringen (tegenwoordig aangeduid met ‘gadgetliefhebbers’, toen nog met ‘nerds’). Ook in films en TV-series uit die periode komen de rekenhorloges vaak voor, zo droeg Marty McFly een calculator watch in de eerste twee films uit de Back to the Future-trilogie. Ook in The Office waren er regelmatig rekenhorloges te bewonderen.

Casio Data Bank horloge

Casio Data Bank horloge

Lange tijd verdwenen de slimme horloges uit beeld, mede als gevolg van de opkomst van PDAs, mobiele telefoons en smartphones. Door de voortschrijdende miniaturisering van de technologie en het ontstaan van een ‘internet of things’ winnen smart watches echter snel weer aan terrein, zoals de onlangs gelanceerde Galaxy Gear-smartwatch van Samsung en de vele geruchten over de iWatch van Apple bewijzen.

(bron: Wikipedia)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *