Wearables van weleer: de Star7, een verre voorloper van de iPhone (1992)

By on 5 januari 2014
Star7

Dacht je dat de iPhone vernieuwend was, met zijn touchscreen, apps en ‘inertial scrolling’? Dan heb je het mis: al in 1992 bood een prototype van een soort PDA die bij Sun werd ontwikkeld soortgelijke functionaliteiten. De Star7, zoals het apparaat genoemd werd, beschikte over een intuïtieve grafische gebruikersinterface met elementen waarvan Steve Jobs later zou zeggen dat hij ze uitgevonden had.

Over Silicon Valley wordt wel eens gezegd dat daar eigenlijk geen uitvindingen gedaan worden, maar dat men alleen verder bouwt op het werk van anderen. Maar voor Steve Jobs ging die uitspraak niet op: van hem is bekend dat hij soms uitvindingen van anderen afkeek en na verloop van tijd zelfs als zijn eigen geesteskinderen beschouwde.

Dat gaat onder meer op voor een aantal functies die hij ‘zeer vernieuwend’ noemde bij de introductie van de iPhone, en die hij ook met succes patenteerde, waaronder ‘inertial scrolling’: het effect dat een lijst met opties nog even doorscrollt als je snel veegt. Dat effect bestond echter al lang, zoals te zien is in onderstaande video waarin de Star7 gedemonstreerd wordt.

De Star7 werd in de periode van 1991 tot 1992 ontwikkeld door James Gosling van Sun Microsystems. Het bevatte een 4″ LCD-scherm met touchbediening, stereospeakers, een uitbreidingsslot en de mogelijkheid om televisies te bedienen. Het apparaat is nooit op de markt verschenen, maar bevatte – zeker voor die tijd – enkele geavanceerde features die we pas vijftien jaar later (!) terug zouden zien in de iPhone. Wrang voor mensen als Gosling, die hun tijd ver vooruit waren, maar daar nooit de vruchten van hebben geplukt.

(via Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolulution)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *