Wearables van weleer: Dick Tracy radiohorloge (1951)

By on 26 januari 2014
Dick Tracy Wrist Radio

Naar streaming muziek luisteren via je horloge? Het klinkt als een feature van een hedendaagse smartwatch, maar niets is minder waar: al in 1951 was het mogelijk om via de Dick Tracy Wrist Radio radiozenders te ontvangen en naar muziek te luisteren. 

De polsradio van Leotone Radio Co. maakte het mogelijk om AM radiogolven te ontvangen en deze via een ingebouwde speaker te beluisteren. Doordat er gebruik gemaakt werd van een kristalontvanger – ‘ontwikkeld door de U.S. Air Forces’ – kon de radio dusdanig compact gemaakt worden dat deze als een horloge gedragen kon worden.

Voor de werking waren er geen batterijen vereist, de energie in de radiogolven volstond. Volgens de advertentie was het wel aan te raden om gebruik te maken van een antenne en grondverbinding, ‘voor een betere ontvangst’. Nogal een understatement, want de meeste kristalontvangers uit die tijd werkten alleen goed met een meterslange draad als antenne. Dat zal bij deze polsradio niet anders geweest zijn.

De Dick Tracy Wrist Radio kon voor $2,98 inclusief verzending besteld worden. Gecorrigeerd voor de inflatie is dat ongeveer 27 huidige dollars. Geen geld voor een batterijloze ‘smartwatch’ met streaming muziek-functie, toch?

Dick Tracy Wrist Radio advertentie

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *