Wearables van weleer: gehoorapparaat uit 1905

By on 10 november 2013
Akustik CII

Bij gehoorapparaatjes denken we tegenwoordig aan bijna onzichtbare stukjes elektronica die in of achter het oor gedragen kan worden. Hoe anders was dat begin vorige eeuw, toen een elektrisch gehoorapparaat nog bestond uit een flinke microfoon met daarbij een uit de kluiten gewassen luidspreker.

De Akustik CII van het Deutsche Akustik Gesellschaft uit Berlijn is misschien wel het eerste elektrische gehoorapparaat ter wereld. Het apparaat bestaat uit twee carbonmicrofoons in een metalen behuizing, voorzien van een vierstaps volumeregelaar. De gebruiker kon het systeem in- en uitschakelen middels een knopje op de hoofdtelefoon.

Het apparaat dat in 1905 verscheen was eigenlijk niet bedoeld om gedragen te worden, ook al werd het systeem geleverd met een klip waarmee de microfoon aan een broekzak bevestigd kon worden. Het systeem was met 160 gram redelijk licht van gewicht en werd compleet geleverd met een lederen opbergtas.

De Akustik CII is te bewonderen in het Hearing Aid Museum in het dorpje Stewartstown in de Verenigde Staten.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *