Wearables van weleer: handschoen met stadskaart (1851)

By on 8 december 2013
Kaarthandschoen

In het pre-TomTom en -smartphone tijdperk kon het knap lastig zijn om je weg te vinden in een onbekende stad, zeker als je geen stadskaart bij je had. Een paar bijzondere handschoenen voor dames van stand bracht uitkomst: in de handpalmen was een kaartje getekend met daarop een aantal ijkpunten in de stad Londen. 

De handschoenen werden ontwikkeld door George Shove. Het idee was dat dames zich eenvoudig konden oriënteren in het Londen van 1851, door even discreet in hun hand te kijken. Centraal op het kaartje stond de Great Exhibition, die dat jaar werd georganiseerd in Hyde Park.

De handschoenen zijn nooit op de markt verschenen. De afbeelding is bewaard gebleven dankzij het feit dat de uitvinder besloot om patent aan te vragen op zijn kaarthandschoen, en onderdeel van de registratieprocedure was het indienen van een afbeelding bij de Office of the Registrar of Designs.

Kaarthandschoen

(bron: National Archives)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *