Wearables van weleer: pratend horloge uit 1981

By on 27 oktober 2013
Omni Voice-Master

Een horloge dat je vertelt hoe laat het is: nu kijk je daar misschien niet meer van op, maar ruim dertig jaar geleden was de Omni Voice-Master zijn tijd ver vooruit. Dankzij spraaksynthese was het horloge in staat om met een druk op de knop de actuele tijd voor te lezen.

Wilde je in 1981 op een willekeurig moment de tijd horen, dan kon je natuurlijk 002 bellen, maar hoe handig zou het zijn als je eigen horloge de tijd kon noemen? Op die behoefte speelde elektronicafabrikant Omni in met de Voice-Master, een quartzgestuurd digitaal horloge met lcd-scherm én spraakfunctie.

Wie de tijd wilde vernemen hoefde slechts op een zwarte knop te drukken, waarna een robotstem de uren, minuten en middagaanduiding noemde. Bijzonder was dat de spraakfunctie gebruik maakte van een voor die tijd zeer innovatieve techniek, namelijk spraaksynthese. De stemgeluiden kwamen dus niet uit een geheugen, maar werden daadwerkelijk door het horloge gegenereerd.

Het horloge beschikte bovendien over een sluimerfunctie, waarbij een stem je tot haast aanmaande als je niet binnen vijf minuten reageerde op het alarm. De Voice-Master kon ook dienstdoen als stopwatch, waarbij het horloge om de vijf minuten melding maakte van de verstreken tijd.

Het horloge wisselde in 1981 voor 99 dollar van eigenaar. Dat wijkt, gecorrigeerd voor de inflatie, niet eens zoveel af van het bedrag wat je tegenwoordig neertelt voor een smartwatch als de Pebble, Galaxy Gear of de Sony SmartWatch 2.

Omni Quartz Voice-Master advertentie

(via DailyWarp – scan advertentie: Modern Mechanix)

 

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *