Wearables van weleer: ’s werelds eerste hoofdtelefoon (1895)

By on 17 november 2013
Electrophone

Spotify vernieuwend? Welnee, tussen 1895 en 1926 was al het mogelijk om voor een vast bedrag per maand onbeperkt muziek te beluisteren via Electrophone. Het Britse systeem stelde mensen in staat om via een voor die tijd zeer innovatief persoonlijk audiosysteem thuis live concerten, theatervoorstellingen en op zondag kerkdiensten te beluisteren. 

Het aanbod bestond uit concerten en voorstellingen van 30 aangesloten theaters en kerken. Via een operator kon je aangeven waar je naar wilde luisteren. Om het geluid te beluisteren werd een koptelefoon geleverd, die via een beugel rond de kin op een handvat was gemonteerd en tijdens een luistersessie vastgehouden moest worden.

De dienst was niet goedkoop, £5 per jaar was in die tijd veel geld. In 1908 telde het systeem circa 600 gebruikers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kregen veteranen een gratis abonnement op het systeem aangeboden.

Het systeem raakte in onbruik toen de radio eenmaal gemeengoed werd in huiskamers. De koptelefoon is echter tot op de dag van vandaag een populaire manier gebleven om ongestoord van muziek te kunnen genieten.

Gebruikers van de Electrophone luisteren naar een concert (1908)

Gebruikers van de Electrophone luisteren naar een concert (1908)

(bron: British Telephones)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *