Wearables van weleer: ‘s werelds eerste smartphone (1992)

By on 24 november 2013
IBM Simon Personal Communicator

De meeste mensen associëren IBM nog altijd met kolossale mainframes en de eerste personal computers. Minder bekend is dat de Big Blue in 1992 de eerste smartphone introduceerde: de IBM Simon Personal Communicator. De smartphone beschikte over een groot LCD-scherm dat met een stylus bediend kon worden. Het was ook mogelijk om apps te installeren.

Anno 2013 kun je een leven zonder smartphone bijna niet meer voorstellen. Wereldwijd zijn er meer dan een miljard smartphones in gebruik, en sinds begin van dit jaar worden er meer slimme telefoons dan gewone mobieltjes verkocht. Hoe anders was dat begin jaren ’90, toen mobiele telefoons nog amper mainstream waren en deze alleen gebruikt konden worden om te telefoneren.

De kiem voor de huidige smartphonemarkt werd op 23 november 1992 gelegd door IBM, toen het bedrijf onder de naam ‘Angler’ een vooruitstrevend prototype van een nieuw soort mobiele telefoon introduceerde op de jaarlijkse COMDEX beurs in Las Vegas. Het woord ‘smartphone’ moest nog bedacht worden, maar de Angler kwam er zeker voor in aanmerking.

De Simon beschikte over een 4,5” zwart/wit LCD-display met een resolutie van 160×293 pixels en 1 MB werkgeheugen. Met een gewicht van een halve kilo was de telefoon niet bepaald licht te noemen, en met een dikte van bijna 4 cm stak je de telefoon ook niet even in je binnenzak. De communicatiemogelijkheden waren echter indrukwekkend: je kon met de telefoon faxen, emails en tekstberichten ontvangen en verzenden. De geïnstalleerde applicaties bestonden uit een adresboek, agenda, calculator, wereldklok en kladblok. Via het PCMCIA uitbreidingsslot was het mogelijk om geheugenkaartjes met daarop andere programma’s toe te voegen.

De Simon draaide op een disk operating system (DOS) dat specifiek bedoeld was voor lichtgewicht computers. Gebruikers kregen echter nooit de bekende en tamelijk gebruiksonvriendelijke DOS-prompt te zien, IBM had speciaal voor de Simon een grafische gebruikersinterface ontwikkeld, ‘the Navigator’ genaamd. De telefoon kon bediend worden met een meegeleverd pennetje.

Toen de telefoon begin 1994 – na nogal wat vertraging in het verdere ontwikkelproces – op de markt verscheen onder de naam Simon Personal Communicator kostte deze met een 2-jarig abonnement bij BellSouth (het huidige AT&T) 899 dollar (omgerekend ca. 1.070 euro, gecorrigeerd voor inflatie). Los moest de telefoon 1.099 dollar kosten. In de eerste zes maanden werden er zo’n 50.000 toestellen verkocht. Toen de Simon van de markt gehaald werd kostte de telefoon nog maar $599 met een abonnement.

Dat IBM met de Simon een vooruitziende blik had blijkt wel als je bedenkt dat in 1992 in Nederland Greenpoint werd ingevoerd, een mobiel telefoonsysteem waarmee je alleen in de buurt van een openbaar basisstation kon bellen. Van een landelijk dekkend gsm-netwerk was hier nog geen sprake, laat staan van telefoons waarmee je veel meer kon dan bellen.

(bron: Wikipedia – afbeelding: Buxton Collection)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *