Zo zag een e-reader er in de 16e eeuw uit

By on 26 juli 2015
boekwiel

Tegenwoordig kun je duizenden boeken meenemen op vakantie dankzij de e-reader, die genoeg geheugenruimte heeft voor de opslag van talloze ebooks. Vooral voor mensen die graag meerdere boeken tegelijk lezen een uitkomst, want je kunt eenvoudig van boek naar boek switchen terwijl de e-reader automatisch onthoudt waar je in elk ebook gebleven was.

Helemaal nieuw is dit concept niet: al in het jaar 1588 bestond er een apparaat dat de lezer in staat stelde om meerdere boeken te lezen, waarbij je je niet hoefde te bekommeren om het onthouden van paginanummers: het zogenaamde boekwiel, waarin je meerdere (zware) boeken kon plaatsen die je vervolgens met minimale inspanning kon inzien.

Het apparaat voorzag in een gerieflijke leesstoel en door middel van een uitgekiend mechanisme – vergelijkbaar met dat van een reuzenrad – bleven de boeken altijd met de bladzijden naar boven liggen tijdens het draaien van het wiel. Maar echt portable kon je het apparaat niet noemen en het zou nog een ruime vier eeuwen duren voordat het elektronische boek werd uitgevonden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *